Czy orkisz zawiera gluten?
Orkisz to jedno z najstarszych ziaren należące do zbóż pszenicznych. Spożywany był on już za czasów starożytności, kiedy to poznano jego cenne właściwości zdrowotne. Produkowane są z niego różnego rodzaju produkty spożywcze, takie jak mąka, kasze, makarony, pieczywo i wiele innych. Co warto wiedzieć o orkiszu i jak wybrać dobrej jakości produkty orkiszowe? Podpowiadamy.
Gluten a orkisz
Orkisz tak jak zostało to wspomniane to odmiana pszenicy, która zawiera gluten. Ten rodzaj glutenu jest jednak lepiej przyswajalny przez organizm i nie powinien on wywoływać skutków ubocznych nawet u osób chorych na celiakię. W przypadku nietolerancji glutenu trzeba jednak być ostrożnym i należy stosować się do zaleceń lekarza oraz do indywidualnych predyspozycji organizmu.
Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orkiszu
Orkisz stanowi zdrowszą alternatywę dla mąki pszennej. W porównaniu do niej wyróżnia się większą zawartością białka oraz witamin z grupy B. Zawiera witaminy i minerały, takie jak witamina A, K, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, fosfor, magnez, miedź, potas, selen, sód, wapń oraz żelazo.
Ze względu na swój skład, artykuły spożywcze wykonane z mąki orkiszowej charakteryzują się prozdrowotnymi właściwościami dla organizmu. Przede wszystkim wysoka zawartość błonnika przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zapobiega zaparciom i okazuje się zbawienna przy wzdęciach. Błonnik dobrze wpływa na zmniejszenie ryzyka miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie produktów z wykorzystaniem mąki orkiszowej dodatkowo przyczynia się do poprawy koncentracji, nastroju oraz wzmocnienia układu odpornościowego.
Jak wybrać produkty orkiszowe dobrej jakości?
Przed zakupem artykułów na bazie orkiszu przede wszystkim warto zwrócić uwagę na ich jakość i odmianę orkiszu, ponieważ wybór, a tym samym spożywanie jakościowego produktu będzie miało korzystne skutki dla zdrowia. Warto więc dokładnie sprawdzić etykiety artykułów, na których często znajdują się certyfikaty i znaki zapewniające jakość. Potwierdzają one, że dana rzecz nie zawiera szkodliwych substancji, takich jak GMO czy wspomagających uprawę roślin.
Dobrym wyborem będą m.in. sklep internetowy Diogra, w którym znajdziemy różnorodne produkty. Oprócz mąki orkiszowej dostępne są tam otręby, ziarna, płatki, makarony oraz paluszki z orkiszu. Ponadto wszystkie produkty zostały wyróżnione znakiem marki lokalnej DOLINA KARPIA, który gwarantuje wysoką jakość, gwarancje pochodzenia i przyjazność dla klienta oraz dla środowiska.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana