Czy słodziki naturalne to dobry zamiennik dla cukru?
Większość z nas uwielbia słodki smak – chętnie słodzimy kawę czy herbatę, podjadamy ciastka lub cukierki, jemy śniadania na słodko i sięgamy po słodkie przekąski w ciągu dnia, by poprawić sobie humor i dodać energii do działania. Nadmierne spożycie cukru jest jednak szkodliwe, dlatego warto z niego zrezygnować i sięgnąć po zdrowszą alternatywę. W sukurs przychodzą nam naturalne słodziki.
Jak biały cukier działa na nasz organizm?
Na początku ustalmy, jak najpopularniejszy biały cukier wytwarzany z buraków wpływa na nasz organizm. Przede wszystkim jego wartość odżywcza w zasadzie... nie istnieje, stąd określenie „puste kalorie”. Cukier nie dostarcza nam niczego poza energią, a w 100 gramach ma niemal 400 kalorii! Żadnych witamin, żadnych minerałów.
Cukier sam w sobie nie jest szkodliwy – szkodzi natomiast jego nadmiar w diecie. Zbyt duże spożycie cukru wywołuje szereg chorób, od próchnicy i otyłości, przez insulinooporność i cukrzycę typu II, po zespół metaboliczny i przewlekłe stany zapalne. Warto pamiętać, że cukier spożywamy często nieświadomie, gdyż dodaje się go do wielu produktów przetworzonych, niekoniecznie słodkich, np. gotowych sosach i zupach, jogurtach, wędlinach, warzywach w puszkach i wielu innych.
Który słodzik jest najzdrowszy, czyli czym zastąpić cukier
Godne uwagi zamienniki cukru buraczanego to naturalne słodziki. Nasz rozmówca ze sklepu ze zdrową żywnością NatVita wyjaśnia, co kryje się pod tym określeniem:
Słodziki naturalne to substancje pochodzenia roślinnego o słodkim smaku, ale większej wartości odżywczej i często niższej kaloryczności niż tradycyjny biały cukier. Należą do nich między innymi ksylitol pozyskiwany z brzozy, ekstrakt z liści stewii, erytrytol oraz miody czy melasa. Poza węglowodanami dostarczają nam cennych składników i pozytywnie wpływają na organizm.
Na pytanie, który słodzik jest najzdrowszy, trudno udzielić jednej właściwej odpowiedzi. Wiele zależy tutaj od stanu naszego organizmu. Przykładowo osobom o nadmiernej masie ciała poleca się erytrytol o zerowej kaloryczności, który nie jest w ogóle przyswajany przez organizm, ale pozwala cieszyć się słodkim smakiem napojów, ciast, deserów czy dżemów bez obawy o przytycie.
Z kolei ksylitol wykazuje działanie przeciwpróchnicze (znajdziemy go m.in. w gumach do żucia i pastach do zębów), zwiększa przyswajalność wapnia – w przeciwieństwie do białego cukru, który prowadzi do demineralizacji kości i zębów. Ksylitol działa także przeciwzapalnie i jest probiotykiem, poleca się go więc osobom cierpiącym na infekcje bakteryjne i grzybicze.
Stewia ma bardzo intensywnie słodki smak, a przy tym niską kaloryczność i sporo cennych składników takich jak błonnik, potas, sód, fosfor i żelazo oraz przeciwutleniające kwasy fenolowe. To zioło ogranicza wchłanianie glukozy w jelitach i jest od dawna stosowane w walce z cukrzycą. Ze względu na właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i podnoszące odporność ceniono ją w tradycyjnej medycynie Ameryki Południowej, skąd pochodzi.
Gdzie kupić słodziki naturalne?
Zdrowsze zamienniki cukru warto jak najszybciej wprowadzić do swojej diety. Gdzie je znajdziemy? Naturalne słodziki online można kupić w wielu internetowych sklepach ze zdrową żywnością, a także w aptekach, drogeriach i niektórych marketach, również stacjonarnie. Wybierając poszczególne produkty, zwróćmy uwagę na ich skład – najlepsze są te, które zawierają czysty ekstrakt roślinny bez sztucznych dodatków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana