Jaki wpływ na zdrowie mają pestycydy obecne w żywności?
Pestycydy jako chemiczne środki do ochrony roślin są już z założenia toksyczne. Jednak problem polega na tym, że są szkodliwe nie tylko dla organizmów zagrażających uprawom. Pestycydy na wiele sposobów mogą dostawać się produktów żywnościowych. Stanowią duże zagrożenie dla zdrowia. Warto wiedzieć, w jaki sposób pestycydy przyczyniają się do powstawania chorób.
Czy pestycydy zawsze są szkodliwe dla ludzi?
Nikt już nie kwestionuje szkodliwości pestycydów dla zdrowia ludzkiego, ponieważ wszystkie są toksyczne. Dlatego od lat powszechną praktyką jest mycie warzyw i owoców przed ich zjedzeniem. O tym, że pestycydy są groźne, świadczy również fakt, że są wielokrotnie zażywane w celach samobójczych, zwłaszcza przez zdesperowanych rolników w biedniejszych krajach. Zatrucia dotyczą nie tylko pracowników sektora rolniczego, ponieważ te środki chemiczne są trudne do kontrolowania i łatwo zanieczyszczają przedmioty i żywność.
W ostatnich latach najbardziej znana debata dotyczyła aktywnego składnika: glifosatu. To dlatego analiza glifosatu w środowisku jest tak istotna dla ochrony zdrowia i życia. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) określiła glifosat „prawdopodobnie rakotwórczym” już w 2015 roku. Badanie naukowe przeprowadzone na Uniwersytecie Waszyngtońskim z 2019 r. wykazało znaczący 41% wzrost ryzyka rozwoju chłoniaka nieziarniczego u osób narażonych na działanie tego pestycydu.
Jakie są poważne konsekwencje zdrowotne obecności pestycydów?
Ludzie mogą zetknąć się z pestycydami w różnych sytuacjach, poprzez żywność lub wodę pitną. Mogą czuć się ospałe, zmęczone i wyczerpane oraz cierpieć na podobne do występujących przy grypie bóle głowy i stawów. Ponadto często atakowany jest przewód pokarmowy – konsekwencjami są nudności, wymioty czy biegunka. Klienci dystrybutora Spektrometria podkreślają, że na przykład glifosat jest substancją lotną i łatwo znajduje się w powietrzu, którym oddychamy. Skutki zatrucia można zauważyć również w postaci objawów ze strony układu nerwowego. W wyjątkowo ciężkich przypadkach następuje zgon z powodu niewydolności serca, płuc lub nerek. Każdego roku umiera z tego powodu ponad 10 000 osób.
Przypadłości przewlekłe, takie jak choroba Parkinsona i białaczka dziecięca, mogą również wynikać z narażenia na pestycydy. Ponadto wiążą się ze zwiększonym ryzykiem raka wątroby i piersi, cukrzycy typu II i astmy, alergii, otyłości i zaburzeń endokrynologicznych. Wady rozwojowe, przedwczesne porody i zaburzenia wzrostu można również przypisać kontaktowi z pestycydami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana