Jakie są wady i zalety diety ketogenicznej?
Dieta ketogeniczna to kontrowersyjny sposób odżywiania, który bardzo zyskał sobie na popularności ze względu na to, jak szybkie efekty przynosi. Zanim jednak zaczniemy ją stosować, warto zastanowić się, czy jest to rozwiązanie odpowiednie dla nas. Jak działa dieta ketogeniczna? Co możemy podczas niej jeść? Jeśli zastanawiasz się nad stosowaniem diety keto, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i poznaj odpowiedzi na te pytania.
Jak działa dieta ketogeniczna?
Dieta ketogeniczna opiera się na jedzeniu bardzo małej ilości węglowodanów, z których zazwyczaj czerpiemy energię. Prowadzi to do tego, że organizm zmuszony jest poszukiwać alternatywnych źródeł energii, w tym przypadku tłuszczy. Rozpad tych rozpoczyna proces ketozy, od którego dieta ta nosi swoją nazwę. Ketoza powoduje, że stężenie ciał ketonowych we krwi jest większe niż stężenie glukoz, dzięki czemu między innymi zmniejszone jest u nas odczuwanie głodu.
Jakie są wady i zalety diety ketogenicznej?
Zalety diety ketogenicznej to przede wszystkim uczucie lekkości i poprawa samopoczucia w pierwszych 2-3 miesiącach jej stosowania, szybki spadek masy ciała, (jeśli restrykcyjnie przestrzegamy zasad diety), spadek ilości glikogenu, za czym idzie zmniejszenie ilości wody odkładającej się w organizmie. Należą do nich również regulacja wydzielania insuliny, zapewnienie sytości przez długi czas, zmniejszony apetyt na słodycze, redukcja obrzędów oraz zmniejszenie dolegliwości trawiennych. Nie zapomnij jednak o konsultacji ze specjalistą od dietetyki!
Natomiast wady diety ketogenicznej to fakt, że nie jest możliwe stosowanie tej diety przez wszystkich (istnieją zdrowotne przeciwwskazania, które nam to uniemożliwią – nie może być stosowana przez osoby z chorobami nerek, wątroby i trzustki) oraz możliwość negatywnego wpłynięcia na gospodarkę hormonalną. Istnieje także możliwość rozregulowania perystaltyki jelit, prowadzące między innymi do ciągłych bólów brzucha. Po początkowych bardzo pozytywnych 2-3 miesiącach pojawią się zazwyczaj efekty uboczne takie jak spadek energii, problemy z koncentracją, chęć na słodycze i nieprzyjemny zapach ciała.
Co jeść podczas diety ketogenicznej?
Stosując dietę ketogeniczna należy spożywać produkty i potrawy bogate w tłuszcze, a za to ubogą w węglowodany. Te pierwsze powinny stanowić zdecydowaną większość, bo od 70-90% naszego dziennego spożycia. Należy podczas niej jeść masło, oliwę z oliwek, inne oleje roślinne oraz majonez, jaja, ryby, nabiał oraz mięso, a unikać produktów takich jak słodycze, syropy, dżemy, miód i produkty zbożowe. Warzywa i owoce najczęściej spożywane podczas diety keto to awokado, kalafior, brokuły, cukinia, kiszone ogórki, truskawki i grejpfruty, ze względu na swoją niską zawartość węglowodanów.
Przykładowy dzienny jadłospis dla diety ketogenicznej to:
- śniadanie: jajecznica na boczku z pomidorami;
- II śniadanie: jogurt naturalny z orzechami;
- obiad: pieczone udko kurczaka z ziołami i surówką z kiszonej kapusty;
- podwieczorek: krem z dyni z mlekiem kokosowym;
- kolacja: sałatka śledziowa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana