Lecytyna słonecznikowa w diecie
Lecytyna, jako substancja odpowiadająca za pracę układu nerwowego, powinna pojawić się w diecie każdego z nas. Organizm produkuje ją samoistnie. Czasem jednak nie jest w stanie wytworzyć jej tyle, by zaspokoić cały układ nerwowy. W takich wypadkach niezbędnikiem stają się suplementy. W jakich produktach znajduje się lecytyna? Jak ją dawkować?
Czym jest lecytyna?
Lecytyna jest dobroczynną substancją, występującą w niemal każdego komórce ciała człowieka (najwięcej w układzie nerwowym). Wpływa znacząco na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. To niezbędnik dla każdej osoby, która pracuje umysłowo. Ponadto owa substancja uczestniczy w procesach przemiany materii – chroni ściany żołądka i wątroby, a także wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi. Przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. Oddziałuje również na skórę – przeciwdziała starzeniu. Warto ją przyjmować nie tylko po intensywnym wysiłku psychicznych, ale i fizycznym.
Lecytynę można przyjmować w diecie lub za pośrednictwem suplementów.
Gdzie występuje lecytyna?
Źródłem lecytyny w diecie są głównie nasiona oleistych roślin (soi, rzepaku, słonecznika), a także żółtka jaj, drożdże piekarnicze, orzechy, nasiona roślin strączkowych, rafinowany olej rzepakowy i słonecznikowy, awokado, zielone warzywa, oliwki, nabiał, wątróbka. Często bywa składnikiem kosmetyków: masek, kremów i balsamów do ciała, płynów do demakijażu, szamponów, niektórych past do zębów.
Jeśli pojawia się niedobór lecytyny, warto ją suplementować. Substancję – w postaci kapsułek – można odnaleźć w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach. Zalecaną dzienną dawką lecytyny jest 1200-2400 mg na dobę.
Dobrej jakości rafinowany olej słonecznikowy i rzepakowy, będące źródłem zdrowej lecytyny, są wytwarzane przez producenta rafinowanego oleju spożywczego – firmę ERJOX. Świadczy ona usługi związane nie tylko ze sprzedażą, ale i konfekcjonowaniem i rozlewaniem oleju. To doświadczone przedsiębiorstwo, które otrzymało wiele prestiżowych certyfikatów i wyróżnień. Należy ono do elitarnego klubu Gazele Biznesu – grupy najlepiej rozwijających się małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce.
Czy są przeciwwskazania do przyjmowania lecytyny?
Lecytynę (w formie suplementów) powinno się dostarczać organizmowi razem z prawidłową dietą. Jeśli przekroczymy zalecaną dawkę, mogą pojawić się skutki uboczne – nudności, biegunka, bóle brzucha, a w najgorszym wypadku spadek ciśnienia krwi, zaburzenia pracy serca czy stany lękowe. Lecytyna jest niewskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, małych dzieci oraz kierowców.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana