Na czym polega dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaska to bardzo restrykcyjna dieta odchudzająca, której celem jest usprawnienie przemiany materii. Na czym polega ta dieta i jakich zasad musimy w niej przestrzegać? Jak działa? Jaki jest jadłospis diety kopenhaskiej? Czy jest zdrowa? Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy i poprawić swój metabolizm, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i poznaj odpowiedzi na te pytania.
Na czym polega dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaska, zwana również dietą duńską, jest znana z tego, że jest bardzo restrykcyjna. Stosuje się ją jedynie przez 13 dni, a jej jadłospis i czas spożywania posiłków podczas jej spożywania jest dokładnie określony. Ta dieta nie pozwala na jakiekolwiek odstępstwa od jej planu, czy zamienniki z góry wyznaczonych produktów. W dodatku, każde odstępstwo od niej powoduje jej automatyczne zakończenie i brak możliwości powrotu do niej przez określony czas.
Kiedy stosowana jest przez nas dieta duńska, śniadanie powinniśmy spożyć pomiędzy 8 a 9, obiad od 12 do 14, a kolację – najpóźniej do 18. Możemy pozwolić sobie jedynie na 30-minutowe odstępstwa od tych godzin. Tak jak zostało wspomniane powyżej, każde odstępstwo od wyznaczonego jadłospisu i godzinowego planu posiłków oznacza zakończenie diety. Ponownie możemy jej spróbować dopiero po 3 miesiącach od porażki. Jeśli natomiast uda nam się przetrwać na niej całe 13 dni, przed ponownym jej zastosowaniem musimy odczekać aż 2 lata. Wcześniej warto skorzystać z pomocy specjalisty od dietetyki.
Czy dieta kopenhaska jest zdrowa?
To, czy dieta 13-dniowa jest zdrowa, jest pytaniem, które bardzo często się nam nasuwa, kiedy poznamy jej wymagania. Odpowiedź na nie jest prosta: nie jest to zdrowa dieta. Prowadzi ona do niedoboru składników odżywczych, witamin i minerałów, osłabienia organizmu, spadku energii i drażliwości, potencjalnych problemów z cerą, wypadaniem włosów i łamliwością paznokci, a nawet może powodować omdlenia, wymioty i zawroty głowy.
Jej zwolennicy wskazują oczywiście jej zalety, do których można zaliczyć znaczną redukcję masy w bardzo krótkim czasie, zmniejszenie apetytu podczas jej trwania, czy fakt, że to tanie rozwiązanie z gotowym jadłospisem, które opiera się na bardzo prostych posiłkach. Należy jednak odpowiedzieć sobie na pytanie, czy jest to warte możliwego uszczerbku na zdrowiu?
Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się na stosowanie diety kopenhaskiej, należy pamiętać, że nie jest ona przeznaczona dla wszystkich. Z całą pewnością nie mogą jej stosować osoby chorujące przewlekle, zmagające się z zaburzeniami odżywania, dzieci i młodzież, osoby starsze, ani te pracujące fizycznie.
Jak wygląda jadłospis diety kopenhaskiej?
Jadłospis diety kopenhaskiej składa się z:
Dzień 1. i 8.
- śniadanie: kubek kawy z kostką cukru
- obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor
- kolacja: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
Dzień 2. i 9.
- śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru
- obiad: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, owoc
- kolacja: plaster chudej szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 3. i 10.
- śniadanie: kubek kawy z kostką cukru, grzanka
- obiad: szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, świeży owoc
- kolacja: 2 jajka na twardo, plaster szynki, 5 liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny
Dzień 4. i 11.
- śniadanie: kubek kawy z kostką cukru
- obiad: jajko na twardo, tarta marchewka, małe opakowanie twarożku
- kolacja: 1/2 szklanki kompotu, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 5. i 12.
- śniadanie: duża tarta marchewka z cytryną
- obiad: 300 g chudej ryby gotowanej na parze
- kolacja: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana